Ask X3
Ask X3 › Popular questions › DOT / FMCSA

What does 49 CFR 391.43 require for the DOT medical examination?

Generated guidance. Confirm the source and its applicability before you act. How we check sources.

49 CFR 391.43 requires that the medical examination be performed by a medical examiner listed on the National Registry of Certified Medical Examiners.

"Except as provided by paragraph (b) of this section, the medical examination must be performed by a medical examiner listed on the National Registry of Certified Medical Examiners under subpart D of part 390 of this chapter." (49 CFR 391.43(a))

In practice, this means that motor carriers must ensure their drivers are examined by a certified medical examiner, and that the examiner follows the guidelines set forth in the Medical Examiner's Handbook and Medical Advisory Criteria. The medical examiner's certificate, Form MCSA-5876, must be completed in accordance with the regulation and retained on file for at least 3 years.

§ 49 CFR 391.43 · eCFR ↗Sources retrieved: 8 retrieved CFR sections · 5 X3 obligations

Related questions

What does 49 CFR 391.43 (Medical examination; certificate of physical examination) require? — Ask X3What is required on the medical examiner's certificate under 49 CFR 391.43? — Ask X3What does 49 CFR 391.47 (Resolution of conflicts of medical evaluation) require? — Ask X3What does 49 CFR 40.391 (What is the scope of a PIE?) require? — Ask X3